Účinky olivového oleje

Účinky olivového oleje

Olivový olej, nazývaný také jako tekutý zázrak, je jednou z nejdravějších surovin na světě. Pro své unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, je vyhledávaný nejen pro konzumaci, ale také v léčitelství, farmacii a kosmetickém průmyslu. Pro středomořskou kuchyni je olivový olej jednou ze základních surovin, v našich končinách se ale také stále častěji objevuje mezi ingrediencemi připravovaných pokrmů. Jak se v nich vyznat a který zvolit pro studenou a teplou kuchyni?

Účinky olivového oleje

  • působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • má výrazné antioxidační účinky
  • obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku
  • zpomaluje stárnutí

Olivový olej v kosmetice

Olivový olej se také přidává do kosmetických výrobků a jeho účinky jsou v tomto oboru značné. Olivová mast přináší úlevu svalům po fyzické námaze, olivový olej se doporučuje používat na celé tělo po opalování, nebo také na ošetřování ekzémů či bércových vředů. Výživně a regeneračně působí olivový olej i na naše vlasy.